středa 25. března 2015

Septum, Smiley, Helix... Co to je?

Už když mi bylo asi 13, tak jsem strašně chtěla piercing. A tím se dostáváme k tomu, co to Septum, Helix a Smiley je, jsou to všechno piercingy. Strašně hodně lidí se mě ptá, jestli to bolí, jak moc to bolí, jak se to hojí, jestli to nemá nějaké nebezpečí nebo kdo to dělal. A proto jsem se rozhodla po delší době na svůj blog o tomhle něco napsat. Takže pokud plánuješ jeden z těchto pierců, nebo tě jenom zajímá jak to s ním chodí, tak ti přeju příjemné čtení. :)

Helix
Co to je?
Helix je vlastně piercing v chrupavce ucha. Já si ho dělala nedávno asi 5 měsíců zpět a pořád ho dost cítím a někdy, když si špatně lehnu, tak jemně štípne ale žádná velká bolest. Většinou se hojí 6-10 měsíců, ale nesmíte ho vystavit nějaké velké špíně, prachu atd. Ale to si myslím, že je jasná věc. :)
Ano jak už jsem zmiňovala, tak jsem si ho dělala sama a popravdě, když jsem četla příspěvky ostatních, kteří si to nechali udělat a zaplatili za to, tak s tím nebyli moc spokojeni, protože je celý týden to ucho bolelo, bylo horké a cele opuchlé. Kdežto já jsem to píchla a bylo to v pohodě, tak nevím asi záleží. Píchala jsem si to kanylou, kterou koupíte v lékárně za cca 6,-
Potřebovala jsem taky dezinfekci, piercing (of course), vatové tyčinky a led.
Nejdřív jsem si přiložila k místu, kde to chci píchnout led a ledovala jsem asi 15 min.
Hodně lidí píše, že to není správné a bla bla bla, ale když si to ´zmrazíš´ tak tě to nebolí
Když jsem ucho skoro necítila :D tak jsem vzala dezinfekci a trochu si ucho protřela, pak jsem vzala kanylu a propíchla si jednoduše místo, které jsem si zvolila, ale abych pravdu řekla, bylo tak rychlé a kanyla projela uchem jako po másle.
Chvíli jsem ji tam nechala a vytáhla, pak začala téct krev, kterou jsem otřela vat. tyčinkama.
Vzala jsem si rychle náušnici a propíchla ucho ještě jednou v místě, kde byla kanyla.
Mě to nebolelo vůbec, ale to je u každého individuální.
Vy můžete použít i kroužek nebo podkovičku, pokud by jste chtěli.
Potom stačí otřít dezinfekcí a dávat si pozor na ucho. :)

Septum
Co to je?
Je to samozřejmě taky piercing, ale pro změnu ne v uchu, ale je v nosní přepážce.
Septum jsem jednu dobu taky měla, ale když přišel začátek školy, tak jsem si ho musela vytáhnout, ikdyž se dá lehce skrýt. Hojí se 6-13 měsíců přibližně, ale musíte si dávat pozor, když smrkáte a musíte si ho čistit. Tento piercing jsem si dělala taky sama jako všechny, které jsem kdy měla. Píchala jsem si to opět kanylou a dál jsem potřebovala vatové tyčinky, vhodný pierc (podkovička nebo kroužek), dezinfekci a led. Nejdřív jsem opět ledovala asi 15 min.
Pak jsem si místo přepážky vydezinfikovala a nahmatala jsem si prsty, kde kanylu píchnu. Potom jsem ji vzala a snažila jsem se to udělat rychle, ale moc to nešlo, jak jsem předpokládala, takže to trvalo dýl a bylo to celkem dost bolestivé. Přece jenom nos je citlivý. Když jsem kanylu vytáhla, otřela jsem krev a snažila se na stejné místo umístit i podkovičku, což se mi podařilo celkem rychle.
Potom jsem jenom místo kolem otřela vat. tyčinkama s dezinfekcí a nedotýkala se toho. :)

Smiley
Co to je?
No takže smiley je další z řady piercingů, které jsem si dělala sama, ale nachází se v uzdičce (pod horním rtem v puse). Je to jeden z nejméně bolestivých, troufnu si říct bezbolestných piercingů. Jelikož uzdička pod horním rtem je strašně tenká, takže není žádný problém v tom ji propíchnout.
Hojí se asi 6 měsíců ( u mě to tak bylo )
Jako vždycky jsem si uzdičku propichovala kanylou a dále jsem potřebovala dezinfekci, vatové tyčinky a podkovičku nebo kroužek. Místo pod rtem jsem si vydezinfikovala a nachystala si kanylu k místu vpichu. Pak jsem kanylou rychle propíchla uzdičku a přitom jsem necítila vůbec nic. :)
Po chvíli jsem kanylu vytáhla a do místa vpichu jsem nasadila podkovičku. Nic složitého byl to jeden z nejrychlejších pierců, které jsem kdy sobě nebo někomu jinému píchla.
Nakonec jsem místo otřela od krve a vypláchla si pusu ústní vodou.
Když máte Smiley, neměli by jste jíst alespoň týden ostrá jídla, mléčné výrobky a dávat si pozor při čištění zubů! To hlavně :)

Takže to by mohlo být vše :)
Všechno co jsem popsala (bolesti,hojení atd,..) se dělo u mě a nemusí to být stejné u tebe, je to individuální :)